În ce aș investi primii 1.000$ în cripto?

În nimic. Dar aș face altceva: aș învăța tranzacționare pentru a-mi crește valoarea portofoliului astfel încât ulterior să am posibilitatea de a mă transforma în investitor. Voi explica în cele ce urmează.

La începuturile mele în tranzacționare probabil am parcurs pașii pe care oricine îi face atunci când descoperă ceva nou, și anume acumulează informații. Eu încep mereu de la YouTube: tutoriale, podcast-uri, căutând răspunsuri la neclarități și, astfel, progresând pas cu pas. Așa am făcut și cu WordPress și se pare că „rețeta” funcționează pentru mine datorită perseverenței.

Nu copia recomandările oferite de cineva din online. A investi 1.000$ în mai multe cripromonede „bune” nu-ți va aduce cine știe ce profit într-un timp scurt, nu pentru că n-ar putea performa acestea, ci din cauză că, fiind începător, nu-ți poți stăpâni emoțiile nici măcar atunci când ești pe profit, darămite când portofoliul tău se află pe minus; vei avea mereu tentația de a vinde. Tocmai de aceea consider că acești primi 1.000$ trebuie să-i arunci în ringul tranzacționării și, astfel, să te călești pentru a dobândi experiență (cu riscul de a-i pierde). Din victorii continue nimic bun nu poți obține, pe când dezamăgirile înseamnă, în perspectiva mea, evoluție.

Activitatea de tranzacționare mi se pare precum o luptă. Cel mai ciudat moment este atunci când te afli în afara suprafeței de concurs, față în față cu oponentul, iar mintea îți creează scenarii multiple (situația de dinainte de a apăsa butonul de cumpărare), apoi pășești în interiorul acesteia și conștientizezi că, din acel moment, confruntarea este pe bune, în sensul că loviturile pe care le dai și încasezi sunt reale și fără menajamente (intrarea în tranzacție).

Investițiile în cripto sunt, din punctul meu de vedere, interesante după ce ai atins un anumit nivel de bunăstare financiară; mai exact, când posibilele randamente obținute ar fi suficiente pentru a-ți asigura traiul o perioadă lungă de timp. Până atunci, muncești, îți propui ținte procentuale de profit per tranzacție, te lupți cu stresul, nervii, dezamăgirile, eșecurile până în punctul în care te detașezi, devii stăpân pe propriile decizii știind că poți dormi liniștit și cu un portofoliu care arată -50% pe ecranul telefonului. Tocmai de aceea ai face bine să tranzacționezi numai surplusul financiar, nu banii de chirie. Responsabilitate!

Personal, datorită tranzacționării am dobândit mai rapid calități considerate clasice pentru artele marțiale, și anume răbdarea, stăpânirea emoțiilor, adaptabilitatea și reflexul de a reacționa nu atât instinctual, cât strategic. Tranzacționarea îți calcă mult mai des în picioare orgoliul decât competițiile, deoarece acestea sunt rare, pe când, de cealaltă parte, tu știi prea bine că mâine te afli din nou în piață și nu-ți permiți luxul să fii cu nasul pe sus doar fiindcă ieri ai avut o zi foarte bună.

Recunosc că a fi investitor (în orice domeniu) este mult mai bine. Te uiți la un grafic și intri în anumite puncte cheie, apoi aștepți. Poți chiar programa ordine de achiziție care să fie executate automat atunci când prețul atinge valoarea dorită. Câteva minute pe săptămână și ți-ai făcut treaba. În schimb, în tranzacționare faci zilnic analiză de piață, urmărești poate 4-6 ore evoluția prețului unei criptomonede pentru a obține 1% profit. Nu poți sări pașii și nu-ți permiți să fii superficial, deoarece îți reamintesc că piața nu va avea milă cu tine. De asemenea, dacă nu înțelegi elementele de bază în ceea ce privește tranzacționarea, oare ai putea deveni un investitor profitabil?

La începuturile mele în tranzacționarea cripto mi se părea ciudat, chiar fake, când îi ascultam pe influencer-i cum își dădeau instant cu părerea despre posibilele evoluții ale unui grafic, dar în timp am înțeles că acest lucru se obține ca urmare a experienței. Reflectând acum la situație, mi-am amintit cum mi se întâmpla la campionatele de kata, și anume realizam de la primele mișcări dacă cineva are vreo șansă împotriva mea. Eram centură neagră când am ajuns la abilitatea aceasta…

Închei cu următoarea întrebare: dacă asculți orbește recomandările cuiva de pe YouTube și investițiile ies prost, a cui este vina? A lui sau a ta?

Foto: https://www.pexels.com/

You May Also Like

More From Author