Să începi e cel mai greu. Restul vine pe parcurs - Start PR Agency
cum incep o afacere, pasi de urmat pentru a incepe o afacere, startpr, startpr.ro, startpragency, start pr, start pr agency, razvan popa, răzvan popa, razvan eugen popa, răzvan eugen popa, marketing, digital, marketing digital, content, comunicat de presa, comunicat de presă, comunicate de presa, comunicate de presă, editorial, marketing online, content online, foto, video, business, business planing, media content, pr, relații publice, relatii publice, public relation, wordpress, site wordpress, website wordpress, news alert, media training, agenție de publicitate, agentie de publicitate, publicitate, blog, blog digital, clip video, video content, comunicare, comunicare digitala, comunicare digitală, comunicare online, facebook, social media, mass media, instagram, youtube, online marketing, social media marketing, grafica, grafica, imagini profesionale, design foto, foto design, design, web design, webdesign, whatsapp, facebook messenger, messenger

Să începi e cel mai greu. Restul vine pe parcurs

Este foarte important să înțelegi ce presupune antreprenoriatul și, în special, care sunt primii pași pentru a porni o afacere. De ce? Pentru că poveștile de succes din anii 1990, cele cu care te-ai intersectat în tot felul de podcast-uri, nu te vor ajuta să eviți falimentul. Contextul economic din prezent este diferit, iar strategia ta trebuie să fie cel puțin ancorată în realitate sau, mai bine, să fie vizionară. Nu vrem să te descurajăm, dar trebuie să conștientizezi că nicio afacere nu se mai începe cu bani puțini, nici măcar în online, iar dacă n-ai stabilit un buget și un plan de afaceri, mai bine îi cheltui altfel.

Înainte de a începe…
…trebuie să decizi ce dorești să vinzi. Poate fi un produs. Poate fi un serviciu. Pierzi timp dacă faci prospectare de piață ca să te hotărăști asupra anumitor domenii în general profitabile, precum comerț, IT, imobiliare etc. Nu ești o corporație să pui în balanță avantajele și riscurile intrării pe o piață anume. Ești un simplu antreprenor local, care încearcă să-și câștige independența. Gândește-te că sunt afaceri care fac bani din te miri ce. Din punctul nostru de vedere, dacă descoperi o nișă și dacă aceasta se potrivește cu experiența ta și pasiunile tale, te afli pe drumul cel bun.

După ce ai decis, ai nevoie de…

  1. O platformă online
    De ce? Pentru că este cel mai rapid și ieftin mod prin care poți atrage clienți. În zilele noastre, există numeroase platforme pe care le poți folosi pentru a crea un site. Noi ne-am specializat în WordPress, deoarece ni se pare cea mai prietenoasă și oferă multe posibilități de personalizare fără a trebui să ai cunoștinte de programare. Dacă apelezi la serviciile noastre de webdesign, nu-ți punem în brațe produsul final și apoi te descurci. Dimpotrivă, te învățăm să lucrezi cu el astfel încât să nu depinzi de nimeni, așa cum am făcut cu unii dintre clienții noștri, precum Top Produse sau Body by Myna.
  1. Teste înainte de lansare
    Dacă vrei să vinzi produse, fă-ți un mic stoc, promovează-le pe diverse marketplace-uri și vezi dacă există interes. Este cel mai bun test. Astfel vei avea feedback din partea clienților și vei putea lua contact cu toate etapele procesului de comercializare, de la comandă și până la livrare.
    În cazul serviciilor, lucrurile sunt puțin mai dificile, dar dacă ar fi să-ți facem o recomandare, prestează în domeniile în care ai experiență. Poți privi viitorul tău site ca pe un CV interactiv prin care încerci să convingi piața că tu ești cea mai bună soluție pentru nevoile ei.
  1. Marketing, marketing și, iar, marketing
    Marketing nu înseamnă numai crearea unor conturi social media. Deși se spune că cea mai bună promovare este din gură în gură, noi credem că e cea mai păguboasă strategie la început de drum. Am încercat-o și noi. Funcționează după ce ai creat o marcă, iar clienții o recunosc. Până atunci, stabilește un buget, învață să faci reclame pe Facebook, Instagram, Google, să creezi content, să optimizezi SEO, să realizezi grafică și multe altele. Sau angajezi un profesionist.
  1. Dezvoltare
    Crezi că până acum a fost greu? Nu te ajută cu nimic să ai un site, niște conturi sociale și câteva produse ori servicii atrăgătoare care așteaptă să fie observate de clienți și achiziționate din „vitrinele” magazinelor virtuale. Majoritatea clienților își formează decizia de cumpărare ca urmare a încrederii în marcă și pe experiența vizuală și practică cu produsele companiei. Este ca în sport: e ușor să ajungi în top, dar mai dificil să rămâi acolo. Pentru aceasta, publică constant articole pe blog, imagini/video pe social media, postări de tip story pe Facebook și Instagram, fă promoții și promovează-le, asigură-te de mulțumirea clienților și caută recomandări din partea lor pentru a le distribui în comunitate.

Ești gata? Începe acum!
Adevărul este că ai nevoie de puțin curaj. Cei mai mulți rămân blocați la stadiul de idee. Nu căuta perfecțiunea încă de la început, deoarece temerile vor pune stăpânire pe tine și vei renunța înainte de a porni în aventura denumită antreprenoriat. Cel mai important în primul an de activitate este să fii pe piață și oamenii să te observe. Drumul nu este drept, ci mai degrabă o potecă prin munte. Pe parcurs vei învăța, vei îmbunătăți și vei evolua. Iar dacă toate acestea n-ar fi suficiente, nu uita să fii în legalitate: înregistrează-te fiscal și apelează la un contabil. Cu toate celelalte lucruri menționate în acest articol te ajută Start PR Agency.